Αναβίωση εικαστικού περιπάτου στον Λαύκο Πηλίου 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-03 11:24:48
Αναβίωση εικαστικού περιπάτου στον Λαύκο Πηλίου 

Προσπάθεια αναβίωσης ενός εικαστικού περιπάτου στον Λαύκο είναι ο στόχος της έκθεσης στην πλατεία και τους γύρω δρόμους του χωριού που αρχίζει την Κυριακή 5 Αυγούστου και θα διαρκέσει στις 19 του ίδιου μήνα. Την προσπάθεια κάνει ο κ. Ματθαίος Κάρεϋ Σίμος, εικονογράφος, μαζί με έξι ακόμα άτομα. Ο ίδιος ασχολείται με τη χαρακτική με λινόλεουμ και την εικονογράφηση.
Οι γονείς του Ματθαίου Κάρεϋ Σίμου βρέθηκαν μόνιμα στον Λαύκο το 1982 από την Αθήνα. Από την Κυριακή 5 Αυγούστου αρχίζει η έκθεση στο χωριό με τη συμμετοχή και άλλων σε μια προσπάθεια αναβίωσης ενός εικαστικού περιπάτου στο χωριό.
«Η προσπάθεια της έκθεσης άρχισε μετά από ένα διάλειμμα, αφού το 2010 και για 4 χρόνια γινόταν το καλοκαίρι, αλλά διακόπηκε. Έτσι φέτος θέλουμε να αναβιώσουμε τον εικαστικό περίπατο στον Λαύκο» σημείωσε ο ίδιος.
Παλιότερα καλλιτέχνες της περιοχής σε διάφορα σημεία του χωριού εκθέταν τα έργα τους και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα κάνοντας μια βόλτα στα δρομάκια και την πλατεία να περνούν και να θαυμάζουν τις δημιουργίες.

«Ο στόχος είναι να συνεχιστεί αυτό που γινόταν από το 2010 και για 4 χρόνια το καλοκαίρι, με τον κόσμο να απολαμβάνει τη βόλτα του στα πανέμορφα δρομάκια του Λαύκου, θαυμάζοντας τα έργα των καλλιτεχνών» επισήμανε ο κ. Ματθαίος Κάρεϋ Σίμος.
Η ιδέα ήταν του Ματθαίου Κάρεϋ Σίμου και μετά από συλλογική προσπάθεια σκοπός είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. «Άρεσε στον κόσμο και τους ντόπιους η ιδέα της αναβίωσης και τον περιμένουμε να επισκεφτεί την έκθεση και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάρει μέρος» τόνισε ο ίδιος.

Ο Ματθαίος Κάρεϋ Σίμος γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Εικονογράφηση, στο Κόβεντρι της Αγγλίας, το 2007. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με την κατασκευή παραδοσιακών οργάνων για δυο χρόνια και το 2010 μετακόμισε στο Εδιμβούργο με τη σύντροφό του Ελένη. Είναι αυτοδίδακτος στην τεχνική της χαρακτικής με λινόλιουμ και μέχρι τώρα συνεχίζει να την τελειοποιεί. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 15 ομαδικές/προσωπικές εκθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία και είναι μέλος των Χαρακτών Εδιμβούργου (Edinburgh Printmakers) από το 2013.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η χαρακτική σε λινόλιουμ είναι η τεχνική της εγχάραξης μιας συνθετικής επιφάνειας, η οποία, αφού περαστεί με τυπογραφικά μελάνια, χρησιμεύει ως πλάκα για την παραγωγή αντίτυπων σε χαρτί. Το έργο που δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαλείται χαρακτικό και πρέπει να έχει περιορισμένο και συγκεκριμένο αριθμό αντίτυπων».
«Το λινόλιουμ είναι δάπεδο από φυσικό υλικό, κατασκευασμένο από λάδι λιναρόσπορου, ρετσίνι, κόκκους ξύλου και φελλού και ορυκτά χρώματα, πεπιεσμένα σε μία και μόνο στρώση επάνω σε φυσική γιούτα» συμπλήρωσε.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει από 5 έως 19 Αυγούστου, στον Λαύκο, συμμετέχουν: Γ. Γολεμάτης, κόσμημα, απέναντι από το καφενείο Φορλίδα, Μ. Ζαφειρίου-Σ. Κατσαντώνης, ανάγλυφα βουνών και χλωρίδα, με διαδραστικά προγράμματα, απέναντι από κατάστημα «Συλλογή», Α. Μπουρμπούλιας, γλυπτική με μέταλλο, εστιατόριο «Αφροδίτη», Γ. Πλατής, μωσαϊκά, δίπλα στον φούρνο, Ε. Σίμου, κεραμικά, Μ. Σίμος, χαρακτικά, στο εργαστήρι κεραμικής απέναντι από ξενώνα «των χρωμάτων».



Ζαγορά Πήλιο